همه چیز درباره سیمان
سیمان به ماده ای با خاصیت چسبندگی بالا گفته می شود، که از آن در چسباندن مصالح مختلف از جمله شن، ماسه، سنگ، آجر و... به یکدیگر (واسطه چسباندن) و تشکیل یک جسم محکم و یک پارچه از ذرات تشکیل شده، استفاده می کنند.
در واقع این ماده پودری است بسیار نرم که قابلیت جذب آب و چسباندن ذرات به یکدیگر را دارد. سیمان در ترکیب با آب، و چه در مجاورت هوا باشد و چه نباشد، بسته به شرایط در بازه ای از زمان سفت و سخت خواهد شد.
در این مقاله قصد داریم تا شما را با تاریخچه، ساختار تشکیل دهنده، انواع، روش های ساخت، خواص ترکیبی، مراحل تولید، کاربرد و... سیمان آشنا سازیم.
تاریخچه کشف و استفاده از سیمان در جهان
واژه «سیمان» از لغت رومی «Cementum» گرفته شده است. تاریخچه آن سنتی به قبل از میلاد مسیح بر می گردد، و نوع اولیه امروزی را فردی انگلیسی به نام «ژوزف اسپدین» با ترکیب، پختن و آسیب کردن آهک و خاک رس، در قرن نوزدهم به نام خود ثبت نمود. اسپیدن در آن زمان نام «سیمان پرتلند» را بر روی محصول اختراعی خود گذاشت. دلیل استفاده از واژه «پرتلند» آن است که رنگ آن پس از خشک شدن، به رنگ سنگ های ساحلی در این جزیره انگلیسی مشابه می شود.
رایج شدن استفاده از سیمان در کشورمان، ایران به طور دقیق مشخص نیست، اما ورود آن توسط خارجی ها انجام گرفته و در بناهایی همچون سفارت خانه ها، کلیسا ها و بنادر به کار رفته است. آثار باقی مانده از تخت جمشید و پلهای ساخته شده پیش از اسلام، نشان دهنده این است که ایرانیان از زمان های بسیار قدیم قادر به تهیه ملات های ترکیبی با آب و ابداع مصالحی با قابلیت تحمل فشار و حفظ انسجام خود در مجاور آب بوده اند.
همه چیز درباره کاشیهای شیشهای
پیش از سال 1314، ایران چهارمین کشور بزرگ وارد کننده سیمان در دنیا بود. رشد و گسترش کارهای عمرانی و زیربنایی باعث می شد که هر روز مقدار بیشتری سیمان وارد کشور شود. از آن جایی که سیمان کالایی ارزان محسوب می شود، سنگین و آسیب پذیر و هزینه حمل و نقل آن در مقایسه با قیمت سیمان بسیار بالاست، در نتیجه تمام کشورهای دنیا برای رفع نیاز خود به سیمان اقدام به احداث کارخانه سیمان می کردند. فکر ایجاد کارخانه سیمان در ایران و انجام بررسی های لازم روی مواد اولیه مناسب سیمان سازی از سالهای 1307 شروع و تا سال 1310 طی قرار دادی بین دولت ایران و یک شرکت سوئدی، قرار داد خرید یک کارخانه سیمان سازی به ظرفیت 100 تن در روز از کمپانی اف.ال.اسمیت دانمارک بسته شد.